Diabetul de sarcină (gestaţional)

Diabetul de sarcină (diabetul gestaţional) reprezintă o patologie frecvent întâlnită în cursul sarcinii. De multe ori această patologie trece neobservată, dar impactul acesteia asupra organismului matern şi fetal impune o mare atenţie şi rigoare în procesul de depistare. Ce înseamnă diabetul gestaţional? Este o patologie care se caracterizează prin prezenţa valorilor mari ale glicemiei (hiperglicemie) după 24 săptămâni de sarcină în condiţiile valorilor normale ale glicemiei anterior sarcinii.
Pentru a depista diabetul gestaţional se efectuează testul de toleranţă la glucoză orală (TTGO). Se recomandă efectuarea acestui test între 24 şi 28 săptămâni de sarcină. Este necesară înarmarea cu răbdare pentru efectuarea testării, deoarece durează 2 ore. Prima probă se recoltează din sânge venos, dimineaţa pe nemâncate (a jeun). Se administrează apoi soluţia de glucoză (75g Glucoză anhidră dizolvată în 200ml apă plată). La 1 oră după ingestia de glucoză se recoltează a doua probă din sângele venos şi după încă 1 oră se recoltează a treia probă. După recoltarea acestei ultime probe pacienta se poate alimenta. Pe parcursul testării se recomandă limitarea efortului fizic. Diagnosticul pozitiv de diabet gestaţional se pune dacă cel puţin una din valorile prag este atinsă sau depăşită:
- Proba 1 (a jeun): 92 mg/dl
- Proba 2 (la 1 oră): 180 mg/dl
- Proba 3 (la 2 ore): 153 mg/dl
Ce facem dacă este depistat diabetul gestaţional? În primul rând este necesar consultul unui medic diabetolog. Medicul diabetolog va confirma diagnosticul şi va stabili modalitatea de urmărire şi tratament. Managementul corect al acestei patologii este foarte important pentru dezvoltarea normală a fătului. Femeia gravidă trebuie să acorde o importanţă deosebită tuturor recomandărilor primite atât de la medicul diabetolog cât şi de la medicul ginecolog.